Frågor & Svar

Behöver jag ha ont för att ta behandling?

Även om en kiropraktor inte arbetar utifrån ett förebyggande syfte (då vi arbetar under sjukvård och inte friskvård) så finns det mycket man kan undersöka vid frånvaro av smärta och inskränkthet. Vi erbjuder även idrottsmassage av just den anledningen, massageterapi i alla dess former går nämligen inte under sjukvård utan friskvård vilket tillåter oss som teraputer att arbeta förebyggande genom stretching, djupgående massage och/eller triggerpunktsbehandling. Är du osäker på vilken typ av behandling du borde boka in dig på så kan du vara lugn. Våra terapeuter kan konvertera om behandlingsformen till den bäst lämpade för dig oavsett vilken behandling du bokat, om så skulle vara fallet. Vi har därför samma prislista för samtliga behandlingar för att underlätta detta, det är bara skillnaden i duration som avgör priset.

 

Atleter som frekvent tar behandlingar hos oss kommer ofta i förebyggande syfte då det inte alltid en fråga om smärta i kroppen, men det betyder inte att det inte finns utrymme för förbättringspotential!

 

Vi jobbar då förebyggande i syfte att optimera våra atleters rörelseomfång i samtliga leder, undersöker eventuella brister i muskelaktivering relaterad till deras idrott och delar även ut rehabiliteringsövningar för de rörelsemönster som inte anses vara optimala.

Som idrottare, kan jag få ut något av att gå till en kiropraktor?

Ja absolut! Många av världens mest kända atleter, så som Michael Jordan, Usain Bolt, Lance Armstrong, Georges St. Pierre, Jon Jones och Tiger Woods har sin egen kiropraktor i syfte att uppnå maximal prestanda och få ut det mesta av sin kropp. Idag behandlar vi på kliniken många duktiga tyngdlyftare, löpare, MMA-utövare och brottare med goda resultat.

Hur många behandlingar behöver jag ta för att bli kvitt mina besvär?

Hur många behandlingar som krävs är väldigt individuellt. Det beror ofta på hur länge du har haft dina besvär samt hur pass allvarliga dina kroppsliga besvär faktiskt är. Generellt brukar man säga att ju längre tid du har haft besvären, desto fler behandlingar kommer det att krävas. Vid akuta problem däremot, som till exempel ryggskott eller nackspärr så räcker det oftast med färre antal behandlingar. Vi erbjuder även samtliga patienter (om möjligt) en till två rehabiliteringsövningar som man kan jobba med själv i syfte att påskynda processen och förebygga återfall, vilket kan vara ett lite mer ekonomiskt substitut till en serie av behandlingar.

Kan jag bli behandlad om jag är gravid?

Ja, absolut! Gravida får ofta ryggproblem i samband med att tyngden av den växande magen ökar i kombination med eventuell ökad foglossning.

 

En kiropraktor eller fysioterapeut brukar lätt kunna ställa denna typ av diagnos. Du får gå igenom ett smärtprovokationstest där terapeuten provar vilka rörelser som smärtar och kan då lokalisera vilka delar av bäckenet som smärtan kommer ifrån. Tyvärr så är röntgen, ultraljud eller magnetkamera inte till någon hjälp då bäckenet alltid har en viss rörlighet under graviditeten. Därför är det mer dina symtom som avgör vilken diagnos du faktiskt får.

 

Referens:
https://www.1177.se/barn–gravid/graviditet/graviditetsbesvar-och-sjukdomar/backensmarta-under-graviditeten—foglossning/

Krävs det några förberedelser inför kommande behandlingssession?

Det behövs inga särskilda förberedelser inför ett besök hos en kiropraktor. Vid undersökning och behandling behöver du däremot ta av dig kläderna kring problemområdet för att bättre kunna bli undersökt och behandlad, därför kan det vara en bra idé att ha så bekväma kläder/underkläder som möjligt så du kan känna dig avslappnad och bekväm.

 

Tar du några mediciner eller har några sjukdomar som kan vara kontraindicerat (skäl för att inte utföra en viss behandlingsmetod) så kan det vara bra om du talar om det för din behandlare eller skriver ned dessa innan besöket.

Vad kan jag förvänta mig efter min första behandling?

Ungefär 50 % av våra patienter upplever en behandlingsreaktion som varar ca 24h-48h efter behandlingen. Denna reaktion uppfattas av de flesta som en träningsvärk eller trötthet då kroppen lägger fokus och energi på återuppbyggnad och läkning, detta är inget som är farligt. Men många känner sig även ”lättare” i kroppen efter behandlingen och mer rörliga.

Fungerar kiropraktik?

Den mest etablerade teorin som kiropraktorer verkar under är den s.k “Port-teorin”, det var forskarna Melzack och Wall som menade att smärtan styrs genom ett samspelet mellan de olika nervcellerna. Teorin handlar om konkurrerande impulsflöden. Nervsystemet har svårt att registrera flera olika typer av stimuli från samma område. Har du ont i ett område så förekommer då en ökning av impulsflöden av smärtstimuli. När kiropraktorn sedan behandlar samma område med ett tryck- och berörings stimuli så konkurrerar denna stimulering till slut ut smärtstimulit och smärtan upphör. Några andra typer av stimuli är exempelvis värme och kyla, då exempelvis liniment (värmestimuli) och is/kylspray (köldstimuli) används på samma sätt för att minska lokal smärta.

 

Refrenser:
”Theories of pain: from specificity to gate control”. Journal of Neurophysiology. 109 (1): 5–12.

DOI: 10.1152/jn.00457.2012.Melzack R, Wall PD. – “Pain mechanisms: a new theory. Science, (1965)” DOI:10.1126/science.150.3699.971. PMID 5320816.

Vad är egentligen skillnaden mellan en kiropraktor och en naprapat?

I Sverige är kiropraktorutbildningen fem år lång medan naprapatutbildningen är fyra. Efter avslutad grundutbildning kan kiropraktorn eller naprapaten välja att genomföra ett års praktiktjänstgöring som består av  nio månaders tjänstgöring hos legitimerad kiropraktor/naprapat samt tre månaders praktiktjänstgöring inom offentlig hälso- och sjukvård, vilket är obligatoriskt för att få ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen.

 

Utbildningen för en kiropraktor och naprapat liknar varandra till stor del. Den stora skillnaden är att kiropraktorer lär sig mer om manipulation av leder medan en naprapat lär sig mer inom mjukdelsbehandling. Många massageterapeuter väljer därför att läsa vidare till just kiropraktor för att lära sig mer om ledmanipulation, då massageterapeututbildningen på exempelvis Axelsons Gymnastiska Institut redan kan mer om mjukdelsbehandling än vad som lärs ut på Naprapathögskolan.

Finns det några risker med kiropraktisk behandling?

Legitimerade kiropraktorer har lika lång akademisk utbildning som den allmänna läkarexamen (AT), men vi är istället specialiserad mot manuell undersökning, behandling och förebyggande av nerv-, muskel- och ledbesvär. Kiropraktorer är alltså specialister inom neuromuskuloskeletal medicin.

 

Det man ofta hör är oro kring justeringar av nacken och om det är riskabelt. Men användningen av inflammationshämmande och smärtstillande läkemedel (vilken är ett vanligt behandlingspreparat vid upplevd smärta) har visat sig medföra hundra gånger högre risk för komplikationer än vad en behandling av en legitimerad kiropraktor gör. Cohn visar att den uppskattade risken för stroke i samband med kiropraktisk behandling är 1 på 7 825 477, vilket motsvarar mindre än 0,0000001 procent. Om man ska sätta detta i relation med något så kan man säga att det är större odds att du blir träffad av blixten (oavsett om du är inomhus eller utomhus) än att få komplikationer från en kiropraktisk behandling.

Hittar du inte det du letar efter, tveka inte kontakta oss för övriga funderingar!